producent makaronów Goliard

Makaron z fasolą cukrową

Makaron z fasolą cukrową

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Strąki fasoli dzielimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W trakcie gotowania dodajemy pół łyżeczki cukru trzcinowego. Boczek kroimy na paski i podsmażamy. W tym czasie szykujemy sos śliwkowy: śliwki  zalewamy winem i odstawiamy na jakieś 10 minut. Następnie przekładamy je do rondelka, zalewamy winem, w którym się moczyły, dodajemy ¼ szklanki wody i  gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy się zagotują odstawiamy je na bok i miksujemy. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę z zimną wodą –  wystarczy ¼ szklanki wody. Następnie wstawiamy sos śliwkowy na palnik i powoli dodajemy rozrobioną mąkę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Fasolę,  makaron i boczek układamy na talerzu i polewamy sosem.

Składniki, które będą nam potrzebne:

  • opakowanie makaronu Łazanki Goliard,
  • opakowanie (ok. 500 g) fasoli gigant w strąkach - można ją kupić świeżą niemal w każdym większym sklepie,
  • 5-6 plastrów boczku (ok. 150 g),
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 3 suszone śliwki,
  • kieliszek białego wina