producent makaronów Goliard

Zapiekanka z mięsem

Zapiekanka z mięsem

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami  zawarymi na opakowaniu.  W tym samym czasie szykujemy sos mięsny. Mięso mielimy, lub jeśli  jest  już zmielone od razu smażymy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i ziołami.  Podsmażamy całość aż sos będzie dość gęsty. Na spód formy lub naczynia żaroodpornego wylewamy sos beszamelowy, na nim układamy warstwę  makaronu, mięsa, sosu beszamelowego i kolejną warstwę makaronu. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego i całość zalewamy pozostałym  sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Składniki, które będą nam potrzebne:

  • opakowanie makaronu Kokardki Duże Goliard,
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • mieszanka ziół prowansalskich – do
  • smaku,
  • sos beszamelowy,
  • 100 g żółtego sera