producent makaronów Goliard

Papardelle z grzybami

Papardelle z grzybami

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tego prostego i smacznego dania nie powinno nam zabrać więcej czasu niż potrzeba na ugotowanie makaronu. Wstawiamy  makaron, postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, a następnie przyrządzamy sos: kroimy grzyby (jeśli są suszone  musimy je wcześniej namoczyć), siekamy natkę, a parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno małego rondelka wsypujemy mąkę, rumienimy ją, a następnie dodajemy łyżeczkę masła, energicznie mieszając delikatnie dolewamy wodę. Następnie dodajemy szczyptę soli,  pieprzu, pokrojone grzyby i ciągle  mieszając gotujemy przez ok. 5 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy ser, który zaostrzy nam smak potrawy i śmietanę, która sprawi, że nasz  sos będzie miał niezwykle kremową konsystencję. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerze, polewamy sosem, a następnie posypujemy parmezanem i pietruszką

Składniki, które będą nam potrzebne:

  • opakowanie makaronu Wstążki Razowe Goliard,
  • garść świeżych lub suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki),
  • 2 łyżki śmietany 12 %,
  • 20 g sera typu lazur,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka masła,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki startego na wióry parmezanu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki