producent makaronów Goliard

Kokardki z sosem ziołowo-serowym

Kokardki z sosem ziołowo-serowym

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron zgodnie ze  wskazówkami zawarymi na opakowaniu. W tym czasie szykujemy składniki sosu: siekamy zioła, kroimy ser w  kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Następnie w małym rondelku rumienimy mąkę, dodajemy masło, rozprowadzamy w pół szklanki  zimnej wody, dodajemy ¼ kostki rosołowej. Delikatnie dodajemy wody ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.  Dodajemy ser i śmietanę. Ciągle mieszamy, żeby ser nie przywarł do ścianek naczynia. Jednocześnie rozgrzewamy patelnię, nacieramy ją oliwą, prażymy  czosnek, dodajemy pieprz i połowę posiekanych ziół. Następnie dodajemy makaron i energicznie mieszamy. Podsmażony makaron wykładamy na  talerze, obficie podlewamy sosem i posypujemy pozostałymi ziołami.

Składniki, które będą nam potrzebne:

  • ½ opakowania makaronu Kokardki Duże Goliard,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka masła,
  • szklanka wody,
  • ¼ drobiowej kostki rosołowej,
  • posiekane świeże zioła: bazylia, estragon,
  • sery: lazur, gouda