producent makaronów Goliard

Spaghetti z sosem serowym z bazylią

Spaghetti z sosem serowym z bazylią

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawarymi na opakowaniu. Bazylię siekamy, a seler kroimy w drobne krążki. Szykujemy sos serowy: do  przygotowanej ciemnej zasmażki* dodajemy bulion przygotowany (z ¼ kostki rosołowej szklanki wody), bulion dolewamy powoli cały czas energicznie  mieszając by nie powstały grudki. Następnie dodajemy śmietanę, ser i znów energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, seler, posypujemy bazylią, mieszamy i polewamy sosem serowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Składniki, które będą nam potrzebne:

  • opakowanie makaronu Spaghetti Goliard,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka masła,
  • kilka rodzajów sera - w sumie ok. 15 g,
  • ¼ drobiowej kostki rosołowej,
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii,
  • kilka łodyżek selera naciowego,
  • sól, pieprz i ocet balsamiczny do smaku