producent makaronów Goliard

Makaron z kurczakiem w sosie cytrynowym

Makaron z kurczakiem w sosie cytrynowym

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami zawarymi na opakowaniu. Kurczaka kroimy na plastry lub w kostkę i podsmażamy na beztłuszczowej patelni, wkładamy do rondelka i zalewamy wodą tak by lekko przykryła znajdujące się w garnku mięso. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, ostrej papryki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny oraz szczyptę lub dwie cukru. Potrawa powinna mieć słodko-kwaśny smak. Następnie rozrabiamy mąkę w niedużej ilości zimnej wody i powoli dodajemy do sosu, energicznie mieszamy by nie dopuścić do powstania  grudek. Gdy sos zacznie gęstnieć, natychmiast zdejmujemy go z ognia. Makaron podajemy udekorowany świeżą miętą

Składniki, które będą nam potrzebne:

  • opakowanie makaronu Rurki Goliard,
  • duża pierś kurczaka lub dwie małe (ok. 250-300 g),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, cukier, pieprz, ostra papryka,
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej